Priimk iššūkį ir pradėk 3P: pamažinti, pakartotinai panaudoti, perdirbti, skatinant suaugusiųjų nulinės taršos gyvenimo būdą

Šis dokumentas buvo parengtas įgyvendinti 3R projektą „Priimk iššūkį ir pradėk 3P: pamažinti, pakartotinai panaudoti, perdirbti, skatinant suaugusiųjų nulinės taršos gyvenimo būdą“, finansuojamą „Erasmus +“ programos, siekiant pristatyti dabartinę padėtį šalyse partnerėse (Lietuvoje, Lenkijoje, Čekijoje, Ispanijoje ir Vengrijoje).

Dokumente pateikiami pagrindiniai klausimai, susiję su atliekų gamyba, vandens ištekliais ir vartojimu bei elektros energijos gamyba ir vartojimu šalyse partnerėse; pristato su „nulinių atliekų“ (angl. zero waste) ir „mažiau atliekų“ (ang. „less waste“) susijusių iniciatyvų veiklą, taip pat pristato su projekto tema susijusius teisės aktus.

„Nulinės atliekos“ apibrėžimas buvo priimtas po to, kai buvo įsteigtas Tarptautinis Zero atliekų aljansas (ZWIA), kuriame nurodoma, kad tai „visų išteklių apsauga atsakingai gaminant, vartojant, pakartotinai naudojant ir naudojant visus produktus, pakuotes ir medžiagas, jų nedeginant ir neišmetat į žemę, vandenį ar orą, nes tai kelia pavojų aplinkai ar žmonių sveikatai“. „Nulinės atliekos“ taip pat gali būti traktuojamos kaip gyvenimo būdas, kai žmonės stengiasi generuoti kuo mažiau atliekų ir tuo pačiu metu neteršti aplinkos.

„Nulinės atliekų“ idėjos laikymasis reiškia siekį kuo labiau sumažinti atliekų susidarymą ir taip apsaugoti gamtą, kuri labiausiai kenčia nuo atliekų. Principas yra siekis laikytis 3P:

·       pamažinimas;

·       pakartotinis naudojimas;

·       perdirbimas;

Pamažinimas reiškia pirkti protingai ir vartoja viską, ką perkame. Sumažinti tai, kas virsta tik šiukšlėmis, nes tai, ką mes išmetame gali užtrukti dešimtmečius iki šimtų metų skilimo. Pakartotinai naudoti daiktus reiškia neišmesti jų beprasmiškai. Visada pagalvokite, ar daiktas gali būti naudojamas kitu būdu, ar galbūt jį parduoti ar paaukoti. Atliekų perdirbimas reiškia ne didesnį, bet mažesnį perdirbimą, nes, pavyzdžiui, pirkiniai yra supakuojame į pakuotes, kurios gali būti naudojamos daugiau nei vieną kartą, arba pakuotes, kurios gali būti perdirbamos.

SoA_final_LT.pdf